SZABADSÁG, SZERETEM

2023.07.07
"A szabadság azt a képességet jelenti, hogy a szükségesnek megfelelően mondunk igent vagy nemet,
és csendben maradunk,
ha semmire nincs szükség – csendben maradunk,
nem mondunk semmit.
Amikor e három dimenzió mindegyike elérhető,
az a szabadság."
Osho
Szabadság
Szabadság

Mi a szabadság?

A szabadság, egy érzés, egy életfilozófia, egy létforma, egy CSODA. Amikor azon gondolkozol, miért nem érzem jól magam a bőrömben. Valószínűleg, nem vagy boldog és nem vagy szabad.

A szabadság nem egy megfoghatatlan "nemtom mi", a szabadság mindenkiben megvan, megfogható, manifesztálható, érezhető, és ami a legfontosabb MOTIVÁLÓ. A szabadság, a boldogság és a motiváció jegyben jár, akár egy férfi és egy nőJ Nincs egyik a másik nélkül.

Hogyan lehetünk szabadok?

Nincs kérdés! Már az vagy! Szabad!

Csak a gondolataid és tévhiteid szabnak határt Neked!

A manapság rengeteg ember szenved a munkahelyi vagy családi vagy társadalmi nyomástól, ami egyenes úton vezet számtalan betegséghez, a pszichológia ezt nevezi pszichoszomatikus megbetegedéseknek, vagyis amikor a lélek betegsége fizikailag is megjelenik az emberi szervezetben.

"Megszűnik a muszáj, a kell, a kötelesség, ehelyett lehetőségeid vannak. Lehetőséged van másként élni. Ez a szabadság."
Csernus Imre

Belső lelki béke

A szabadsághoz nem kell pénz, nem kell hatalom, nem kell külső elfogadottság, nem kell külső motiváció. Egy valami kell, TE MAGAD és BELSŐ LELKI SZABADSÁGOD.

Tudom elsőre ez ijesztő, és túlon - túl spirituális, de tengernyi önmegvalósítással foglalkozó pszichológiai és kultúrantropológiai cikk foglalkozik a belső békével - történeti és népcsoportonkénti megjelenésével -, ami egyenlő az egyén szabadságával.

Tudatosítsssss!

Érdemes észrevenni és tudatosítani, hogy a pszichológia, az ezotéria, a vallás erősen egybefonódik a mai életünkben. Nem tudjuk különválasztani, mint ahogyan a yin és a yang is egy egységet alkot. Ezt azért írom, mert maga a SZABADSÁG kérdése is ott van mindenhol. Ott van a boltban, amikor vásárolunk: Mit vegyek? Olcsó-jó, drága-jó terméket? kérdésnél, vagy ott van a pályaválasztásban: Mi legyek? Mérnök vagy rajztanár?... szóval mindenhol. Egy a lényeg: "Légy éber!" - ahogy OSHO is mondja. Tudatosítsd magadban mi tesz szabaddá, boldoggá, motivált individummá, és a döntéseidben ne keresed a jó vagy rossz minőséget, mert nem léphet egyszerre a bal és jobb láb sem.

Tudatosítás
Tudatosítás
"Aki lemond szabadságáról, az ember voltáról, emberi jogairól, mi több: kötelességéről mond le." Jean-Jacques Rousseau

A világ nyomása alatt

Igen, érzem, hogy a világ társadalmai (egy-két kivétel talán van) nincsenek felkészülve a totálisan szabad egyénekre. Hiszen akkor kinek nyomnák azt a sok reklámot, ki vásárolna felesleges holmikat, ki végezné el a nehéz munkákat?...etc. Sajnos, saját magunk foglyaivá válunk a külső motivációtól: az elvárásoktól, a szabályoktól…amiket sok esetben Mi magunk vagy környezetünk alakít ki számunkra.

"Az emberek túl korlátoltak ahhoz, hogy valójában szabadok lehessenek! Saját magukat kötik gúzsba, önmaguk emelnek falakat maguk köré. Kiközösítik azokat, akik megpróbálnak kitörni, levetni ezeket a láncokat. Ez az ő biztonságuk." Jim Morrison
Egyensúly
Egyensúly

Jó tanácsok mindenkinek, többek között saját magamnak is:

TALÁLD MEG SZABADSÁGOD = TALÁD MEG A BELSŐ BÉKÉD, SZERESS, FOGADD EL MAGAD ÉS MÁSOKAT, ENGEDD EL A NEGATÍV ÉRZÉSEKET, LÉGY ÉBER, TUDATOSÍD LEHETŐSÉGEIDET, NE SZABJ KORLÁTOKAT MAGADNAK ÉS MÁSOKNAK, ADJ TERET A KREATIVITÁSODNAK, ENGEDD EL FÉLELMEID ÉS MÉGEGYSZER SZERESSSSSSSS!