Pályainterjú Csabai Hajnalka Fenntarthatósági rendezvényszervezővel, az EVENTABLE ügyvezetőjével

2023.06.20
"Aki fákat ültet, alig látja azoknak erdejét.
De hisz nem vagyunk mi jövevény és vándor nép itten.
Gondoljunk csak gyermekeink, unokáink jövőjére,
akkor örömmel ültetünk s várjuk az évenként szaporodó rügyeket,
még ha nem is érhetjük meg az erdőt."
Fodor József

A környezetvédelemi, a gazdasági és a társadalmi fejlődés triumvirátusának találkozási pontjaiban érzékelhető mennyire is élhető, elviselhető és méltányos a fenntarthatóság. Ideális esetben mind a három szempontot egyenlő mértékben képviselő társadalom az, ami – aki fenntartható közösségi – gazdasági – társadalmi és innovatív miliőt - ökoszisztémát tud biztosítani az embertársainak, állampolgárainak. A fenntarthatóság társa ebben az ökoszisztémában az innováció, amely lehetőségeket teremthet a fenntarthatósággal jelzett projektek megvalósulásához. Vajon mindezen haladó szemléletű megközelítés értelmében minden rendezvény megszervezhető a fenntarthatósági elveket is figyelembe véve, és ha igen hogyan? Erről kérdezem Csabai Hajnalkát az EVENTABLE ügyvezetőjét, aki különös figyelmet szentel a rendezvények fenntarthatósági elvek szerinti megszervezésének.


Csabai Hajnalka
Csabai Hajnalka


Mit jelent számodra a fenntarthatóság és az innováció?

A fenntarthatóság számomra elsődlegesen egy közel két évtizede bennem lévő belső indíttatás, életvitel, természetesség. A környezet szeretete, tisztelete biztosan életem első felének vidéki létéből is származik. A környezettudatosságra való figyelmem origópontjára pontosan emlékszem: 2004-ben költöztem Budapestre, és az első lakásom főbérlője egy akkor már 30 éve Svájcban élő hölgy, aki egy alkalommal, amikor vendégségben volt nálam, megkérdezte, hogy hol van a szelektív szemetes? Én meg nem is értettem, miről beszél. Akkor még nem volt minden háznál lehetőség szelektív hulladékgyűjtésre, alig volt a városban hulladéksziget, ahova mondjuk utazhattam volna 1,5-2 órát, jópár átszállással, hogy lerakjam a szemetet. De akkor és ott én nagyon elszégyelltem magam. És elindult bennem egyfajta szemléletváltás, onnantól valahol ösztönösen elkezdtem figyelne erre. Arra, hogy a háztartásomat hogyan tehetem méreganyag-mentessé és mit tehetek a környezetem védelméért. És ez is azzal indult, hogy elkezdtem szétválogatni a szemetet, kétszer meggondoltam, miből mennyit veszek, mennyi hulladékot termel a háztartás, majd lecseréltem a fogkrémem, azután a mosószert méreganyagmentesre és ezek szépen egymást erősítették, ma már pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy így gondolkodom, hogy így élek.

Mitől lesz egy rendezvény fenntartható? Milyen elvek érvényesülnek ebben a folyamatban?

A rendezvényipar sok más ágazathoz hasonlóan szinte érzéketlen volt az elmúlt évtizedekben az erőforráspazarlással és annak következményeivel kapcsolatban. De szerencsére ez kezd megváltozni.

A fenntartható rendezvény szervezését egy, az érintettek bevonásával történő közös gondolkodással kezdjük, ahol felmérjük az összes környezeti terhelést jelentő tényezőt, a legnagyobbtól a legkisebbig haladva. A cél, hogy mindezt a körforgásos gazdasági szemléletet, a hulladékminimalizálást és a karbonterhelést egyszerre figyelembe véve tegyük.


Fenntarthatóság
Fenntarthatóság

Mikor találkoztál először a rendezvényszervezéssel?

Először közel 20 éve szerveztem az első rendezvényemet, ami egy 20 fős pedagógus-továbbképzés volt (leszámítva persze a tanárként szervezett iskolai ünnepségeket). Szerencsém volt, mert volt egy egészséges evolúciója a kommunikációs-szakmai pályámnak. Hamar lehetőségem nyílt arra, hogy a kommunikáció szinte minden részében egy elfogadhatóan magas szintet érhessek el tudásban és a gyakorlatban egyaránt, valamint olyan idősebb kollégáimnak is köszönhető mindez, akik örültek annak, hogy mindent meg akarok tanulni és rengeteg gyakorlati, szakmai tudást adtak át nekem. És persze minden módját kerestem a tanulási lehetőségnek. Végtelenül hálás vagyok ezért és magam is ezt szeretném a fiatalabb generációnak átadni, miközben tőlük is sokat tanulok. Mindemellett persze rengeteget olvastam, számolatlanul tanultam workshopokon, szakmai képzéseken. A mai napig. Lifelong learning. Ebben hiszek.

Milyen belső motivációk vittek el egészen az első fenntartható rendezvényed megszervezéséig?

Érdekes módon 6 évvel ezelőtt nagyjából egyidőben kezdtem el gondolkodni azon, hogyan lehet a háztartáson belüli szervezéseimet a munkámba, a rendezvényeimbe is átültetni. Óriási szerencsével ehhez egy olyan megrendelő talált rám, akinek hozzám hasonlóan belső indíttatása volt arra, hogy "zöldben" szervezzük meg egy eseménysorozatukat. Így a külső igény és a belső motiváció nagyjából egyidőben találkozott.

Ha csak 3 szóval jellemezhetnéd magad, melyek lennének ezek a karakterjegyeid?

Korrekt, Humoros, Feketeöves

Milyen értékrend mentén éled meg az ügyvezetői léted? Hogyan egyeztethető ez össze a fenntarthatósági szemlélettel?

Valójában nem kell egyeztetni, hiszen belső indíttatásból jön. A környezettudatos szemléletet az otthonomban lépésről-lépésre tettem a hétköznapok természetes velejárójává az elmúlt 20 évben. A vállalkozás vezetésében pedig hatékonysági okok vezették ezeknek az elveknek a beépítését. És akkor itt ilyen egyszerű dolgokra gondolok, mint a papírmentesség, mert online rendszerekben egyszerűen könnyebben és hatékonyabban lehet dolgozni, mintha mindent nyomtatnánk. Vagy az, hogy mindenhol LED-es izzók vannak. Sajnos az utazás az, és ennek a karbonlábnyoma, amit egyelőre nem tudunk kiiktatni, de itt is igyekszünk. Biztos, hogy nem ülök autóba egy belvárosi megbeszélésért, de amikor elérhető, akkor rendezvényre is tömegközlekedéssel megyek. Legtöbbször a magunkkal vitt eszközök mennyisége határozzák meg az utazási módot, de itt is optimalizálunk, amennyire csak lehet.

Tapasztalataid szerint milyen képességek szükségesek a fenntarthatósági rendezvényszervezői szakmához?

Mindenképpen belső indíttatásból kell, hogy jöjjön maga a szemlélet. Az, hogy trendi akarok lenni, nem elég. Dinamikusan fejlődő témáról van szó, követni kell, keresni az új és jobb lehetőségeket, itthoni és külföldi jó gyakorlatokat és ez bizony nagyon sok plusz erőforrást és főként időt igényel. Rugalmasnak kell lenni nagyon, nyitottnak az új lehetőségekre és ezeket az információkat csak akkor tudjuk érdemben beépíteni a munkánkba, ha van mögötte egy nagyon komoly szakmai háttértudás. Mind a rendezvényszervezés, mind pedig a környezetvédelem és fenntarthatóság kapcsán.

Mennyire számít a hagyományos rendezvényszervezői szakmaismeret a fenntarthatósági rendezvényszervezésben?

Nem lehet szétválasztani a kettőt. A rendezvényszervezés feladatai ugyanazok a hagyományos és a "zöld" rendezvények során egyaránt. A környezettudatos módszerek, megoldási módok viszont minden elemét érintik a rendezvényeknek, így a stabil és főleg gyakorlatorientált háttértudás elengedhetetlen. Ha nincs hagyományos rendezvényszervezői tudás és főleg gyakorlati tapasztalat, akkor fenntartható rendezvényszervezőként sem lesz valaki hiteles.


Japán
Japán

Mit üzensz azon fiataloknak vagy pályamódosítóknak, akik a fenntarthatósági rendezvényszervezés felé tekintenek?

Egyrészt, hogy ez egy olyan szakma, amit, ha imádsz akkor azt csinálod évtizedekig, másrészt olyan, ami dinamikusan változik, így sosem lesz unalmas. Nincs két egyforma rendezvény, nincs ctrl c + ctrl v. Minden egyes feladat során meg kell újulni, folyamatosan követni kell a külföldi trendeket, nagyon gyorsan kell lereagálni a környezeti változásokat (gazdasági, társadalmi, technológiai). Rendezvényt szervezni minden elemében pörgős feladat és ha valaki ezt szereti, itt megtalálja a számításait. Ami nagyon fontos, hogy ez egy tipikusan a gyakorlatban megtanulható szakma, így akit érdekel, az járjon minél többféle rendezvényre (sport, művészeti, kiállítások, szakmai, zenei), mert mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Már abból sokat lehet tanulni, ha vendégként figyelünk arra, mi tetszett és mi kevésbé egy-egy eseményen. Ha valakit érdekel kezdőként ez a szakma, menjen el hosztesznek, kisegítő személyzetnek, menjen gyakornoknak egy ügynökséghez. Ebben a szakmában különösen igaz, hogy akkor lesz jó szervező valaki, ha minden egyes részfeladatot csinált már a létra legalsó lépcsőfokától. A mai napig beállok teríteni a helyszínen, vagy pakolni a színpadon vagy éppen a beléptetésben segítek a hoszteszeknek. Alázattal kell a szakmához állni, folyamatosan tanulni kell, mert ettől lesz valaki hiteles és profi.


Környezetvédelem
Környezetvédelem

Fenntarthatósági rendezvényszervezőként, ügyvezetőként mit látsz most, milyen lesz a jövő pár év múlva?

Úgy gondolom, ez a téma 2-3 éven belül kikerülhetetlen lesz és erre ma kell felkészülni. Néhány éve nyugat-európai kongresszusokon még versenyelőny volt, ha valaki fenntartható módon tudott eseményt szervezni. Ott ma már ez alapelvárás. A világ arra megy, hogy pár év múlva ez itthon is átalakul. Erre készülünk mi is. Sokat tanulunk, mit hogyan, milyen megoldásokkal tudunk majd biztosítani az ügyfeleinknek. Pár év múlva sztenderd lesz, ami ma még csak kuriózum.

Köszönöm az interjút Hajnalka!

Köszönöm az interjút Csilla!Csabai Hajnalka
Csabai Hajnalka

Fenntarthatósági rendezvényszervező

EVENTABLE ügyvezetője

www.eventable.hu

E-mail: hajnalka@eventable.hu

Mobil: +3670-608-7808