Hála - Hálahatás

2023.06.05
Köszönöm, mint varázsszó
Köszönöm, mint varázsszó
"A szeretet és a hála minden
negativitást felold, bármilyen formát öltsön is.
Ez a két érzés képes tengereket szétválasztani,
hegyeket megmozgatni, és csodákat véghez vinni."Rhonda Byrne

HÁLA

A hála pszichológiai értelemben (kicsit sarkosított megfogalmazásban) egy önzetlen cselekedetért adott pozitív visszajelzés. De hálásak vagyunk- e saját magunknak?!

Mikor mondtad utoljára, hogy hálás vagyok… ezért vagy azért… (magadnak vagy másoknak)?

Két opció lehet a válasz (persze lehet több is):

  • Mindennap elmondod? Jó, egyenesen szuper. Valószínűleg elégedett ember vagy és boldogJ
  • Régen mondtad vagy soha? Te bizony, mindig találsz kifogást és nem igazán vagy elégedett, boldog az életeddelL

Feladat: Tedd fel magadnak a kérdést: Miért vagyok hálás saját magamnak? Mit tettem magamért, saját boldogságomért, jó közérzetemért? Írd le a választ egy számodra kedvelt színű kártyára és vedd elő mindennap (mondjuk a reggeli kávézás közben), mint egy emlékeztetőt! Figyeld meg a hatást!

HÁLA-HATÁS

A hála, érdekes módon működik. Minden motivációs módszer közül, talán ez az egyetlen, ami csak rajtad múlik. Az ember lánya – fia teszi mindennapi dolgát. Dolgozik, alkot, gyereket nevel, kertet gondoz, sétál… és közben mindenez természetes számára. Holott, sokan vannak, akik nem tudnak dolgozni, mert betegek, nem tudnak alkotni, mert nem tudják mire képesek, nem lehet gyermekük, mert biológiailag nem adatik meg (szerencsére az örökbefogadás lehet megoldás) nincs kertjük, nincs lábuk így sétálni sem tudnak…..

MOST!!!

Érdekes tehát elgondolkozni azon, miért lehetünk hálásak mindennap.

Feladat: Tedd fel az kérdéseket magadnak, jelen időben:

Miért vagyok hálás MOST?

Mivel rendelkezem MOST?

Mit csinálok MOST?

Miért szeretek ezt vagy azt…MOST?

Miért vannak céljaim MOST?

Miért vannak terveim MOST?

Hogy miért került minden kérdésbe a MOST?

A válasz egyszerű: Mindig a JELEN adja meg a választ a jövőre, és a múltra vonatkozólag is. HA kicsit túlzóan is, de életbe vágóan fontos, hogy NE ragadj a múltban és NE tervezd minden percben a jövőt. Természetesen merenghetünk a múlton, legyen ez a NOSZTALGIA IDŐSZAKA. Tervezhetjük a jövőt célok megfogalmazásával, legyen ez a TERVEZÉS IDŐSZAKA, de NE mindennap rágódj azon, hogy miért nem vagy már a célodnál. ÉÉÉS itt lép a képbe a HÁLA-HATÁS, mert az, aki naponta megköszöni azt, amije van, hálás magának és a körülményeinek a jelenlegi helyzetért, az lesz elégedett és boldog ember. Képzeljétek Einstein, aki mint tudjuk híres fizikus-matematikus volt, egy nap többször is köszöntet mondott mindenért.

Váljon, hát életszemléletünkké a hála, ismerjük fel csodás létünket a világban, és gondoljuk, arra, milyen szerencsések is vagyunk.

Amerikai és brit viselkedéstudományi szakemberek számos kísérlettel kimutatták, hogy a hála érzése, a "HÁLA-HATÁS" rendkívül pozitív hatással van testi-lelki egészségünkre.

Buddha
Buddha

HÁLA STORY

Végül egy rövid HÁLA STORYVAL zárom soraimat, melyek remélem tettekre, hálaadásra sarkalnak Téged is.

Réges - régen (kb. 20 évvel ezelőtt), fiatal munkavállalási tanácsadóként, azt gondoltam, hogy elegendő lesz, ha ügyfeleimet minden hasznos álláskeresési technikára megtanítom, és így majd könnyebben találnak munkát, de hamarosan rájöttem, hogy lelkileg is fel kell készítenem Őket egy – egy állásinterjúra (szakmai kompetenciáimon belül, természetesen).

Nézzünk egy példát: egy nap megjelent nálam, tanácsadáson egy fiatalember, akiről elsőre pozitív képet alkottam, de amikor megszólalt, és elkezdte mondani, mondani és még mindig mondani, hogy Őt mennyi, de mennyi kudarc érte már, és neki már kivan a t...ke, az egésszel. Mit nem mondjak kezedett megborulni a kezdeti pozitív kép. Ekkor kezdődött és indult be nálam az ügyfél szintű Hála-Hatás-Adás, amit saját életem történéseiből megtapasztaltam. Ekkor eldöntöttem alkalmazom az ügyfeleimnél is a Hála-Hatás-Adás módszert, ami egy fordított spirál és kizárólag a pozitív eseményekre koncentrál, és azokból építkezik. Hosszú idő telt el, az ügyfelemmel való első találkozás óta, de elértük a célt, vagyis: Megtudta fogalmazni a CÉLJAIT. Nem beszélt mindig a MÚLTRÓL. ELENGEDTE a negatív érzéseit, melyek konkrét személyeket céloztak. Felhagyott a KIFOGÁSOKKAL. HÁLÁS VOLT A KUDORACOKÉRT, mert felismerte, hogy mindezekből tanulnia kellett. És végül megtanulta "eladni" magát a munkaerőpiacon. Az eredmény pedig nem maradt el: Állást kapott, és ma már nem eladóként, hanem üzletvezetőként dolgozik.

"A hála lehetetlenné teszi a boldogtalanságot. Ez az egyik legfontosabb titok, amit meg kell tanulnod." Osho
Egyensúly
Egyensúly