Apró kis boldogságaink

2023.06.02

Az élet oly rövid ahhoz, hogy töprengjünk: mikor – mit - hogyan csináljunk boldogságunk érdekében. Egyszerűen csak éljünk, élvezzük a mindennapok apróságait, melyek erővel töltenek fel a tudatosításhoz is. Igen, igen, igen, a tudatos élet nem zárja ki a boldogságot, sőt erősíti bennünk azt, hogy a gyeplő a mi kezünkben van. Az út közben nemcsak hajtás van, hanem apró virágok is az út szélén, melyek illata turbózza fel lelkünket minden kihívásra, és nyitottá tesz a flow élményekre.

Hála = Egyensúly

A hála az első lépcső lelki békénk, egyensúlyunk megtalálásához. Számos pszichológiai tanulmány vizsgálta már a hálahatást és azon közös megállapításra jutottak, hogy a hála felszabadító érzése boldogságunk egyik alapköve. Nincs is mit túlbonyolítani, naponta érdemes gyakorolni a hálaadást. A világ egyes részéin az imáknak része a hála, máshol egy rituálé, míg egészen más tájakon és kultúrákban beépül a mindennapokba, akárcsak egy köszönöm szó elmondásával.

Miért egyenlő a hála az egyensúllyal?

A válasz roppant egyszerű lenne, de minden ember más és más élményekből, sztereotípiákból építkezik. Viszont egy közös – mint a kollektív tudatalattink-, hogy a hálás ember egyensúlyban van önmagával, elfogadja erényeit és hibáit egyaránt. A hálás ember egyensúlyban van embertársaival, nem vádol és hibáztat senkit és semmit esetleges kudarcaiért, hanem elfogadja, és új utakat keress.

"Fölemelt karral álltam
az ég alatt és
teli volt a rét
csillaggal és katicabogárral!

Radnóti Miklós

Köszönethatás

A köszönöm, nem egy szó. A köszönöm egy gondolat, egy tett, egy összetett életérzés, mely a motivációval lehetne egyenértékű, ha alaposan megnéznénk az életünkre gyakorolt pozitív hatását.

Még csak megszámolni sem tudom, hányszor éreztem azt, hogy egy köszönömmel többet tettem magamnak és embertársaimnak, mintha természetesnek vettem volna a reakcióikat felém. Ez az érzés, érdekes módon az elsőre negatívnak érzett emberekre és történésekre is igaz. A felismeréshez szükség volt a negatív töltetű élményekre, hogy azok végül a megfelelő irányba "lökjenek". Ilyenkor vagy maradtam és okultam vagy továbbléptem és tanultam. Jelenleg a tanulásban vagyok, ami számomra a köszönethatás érzését jelenti, és hálás vagyok magamnak, környezetemnek. Higgyétek el a tanulás magatokról - másokról elvezetnek a köszönethatás megtapasztalásához, ami kiemel a "langyos vízből" és flow-ba tesz a boldogságotok megértéséhez.

Sajnos hajlamosak vagyunk
folyamatosan valami nagy csodára várni,
pedig az élet nem csodákból,
hanem apró örömökből áll.
Kovács Kati


Apróságok a boldogságunkért

Az apróságok lehetnek életünk alkatrészei, melyek akár hiányozhatnak is a működésünkhöz. De, és itt a lényeg, robotizál az apró csavarok hiánya, és csak nagy mozdulatokra leszünk képesek, nem vesszük észre a pillangók szárnycsapásait, a pipacsok pirosló fényét, a tenger kéklő illatát, a fű zöldjét, a hangunk érzéseit, mások gondolatait. Egyszerűen bezárjuk a kaput a boldogsághoz vezető úthoz. Járjunk nyitott szemmel, éljük meg a percet, lássunk meg a jelenben a motiválót, és tudatosítsuk vágyainkat. Mert az álmok megvalósulnak, anélkül is, hogy agyban állandóan a jövőben lógnánk.

Apró kis boldogságaink gyakorlatok:

  • Vegyünk mély levegőt: OMMMM;
  • A mosoly egy önbeteljesítő jóslat és derűre kelt mindenkit;
  • Hódolj a hobbydnak, rajzolj, írj, barkácsolj…, amit csak akarsz, a lényeg a flow élmény megtapasztalása;
  • Meditáljjjjj;
  • Ússssz a fényben, sétálj egy nagyot a napsütésben;
  • Beszélgesss, mert a beszélgetés boldoggá tesz és felszabadít;

"Álmainkért küzdeni kell, a cél eléréséhez összpontosítanunk kell,
erőfeszítéseket kell tennünk.
Ám arról se feledkezzünk meg, hogy az élet apró örömök szövete.
Amit azért kaptunk, hogy bátorítsanak."
Paulo Coelho